Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Općinska naselja

Feričanci

Feričanci su danas moderno uređeno naselje koje svojom infrastrukturom ima sve karakteristike općinskog središta. U središtu mjesta smješteni su: osnovna škola, dječji vrtić, zdravstvena stanica, zubna ambulanta, ljekarna, općinska uprava, pošta, crkva, župni ured, likovna galerija, vatrogasni dom, benzinska postaja, trgovine, frizerski saloni, ugostiteljski objekti i tržnica. Kroz mjesto je provedena plinovodna mreža, vodovod te postavljena kanalizacijska mreža, koja bi uskoro trebala biti puštena u pogon. Čitava općina Feričanci označena je turističko prometnom signalizacijom.

Vučjak Feričanaćki

Naselje Vučjak Feričanački broji 270 stanovnika. U mjestu postoji utomehaničarska radionica i usluge klesarstva. Vučjak Feričanački ima riješeno pitanje vodoopskrbe iz javnog vodoopskrbnog sustava (Našički vodovod). Za naselje Vučjak Feričanački postoji izrađeno idejno rješenje odvodnje temeljem kojeg je izrađen glavni projekt odvodnje naselja Feričanci, s idejnim rješenjem za pročišćavanje otpadnih voda za naselje Feričanci.

Valenovac

Naselje Valenovac ima 185 stanovnika. U mjestu postoji dobrovoljno vatrogasno društvo DVD – Valenovac. Stanovništvo Valenovca vodom se opskrbljuje iz lokalnog vodovoda. Trenutno nema riješeno pitanje odvodnje putem javnog kanalizacijskog sustava, što uzrokuje poznate probleme koji su naročito izraženi u onim domaćinstvima koja se vodom opskrbljuju iz kopanih bunara. Za naselja Valenovac postoji izrađeno idejno rješenje odvodnje temeljem kojeg je izrađen glavni projekt odvodnje naselja Feričanci, s idejnim rješenjem za pročišćavanje otpadnih voda za naselje Feričanci.

Gazije

Naselje Gazije je postojalo vjerojatno već u 16. stoljeću, a u prvoj polovini 18. st. dio je vlastelinstva Orahovica-Feričanci. Smješteno je u pitoresknom kraju, u podgorju Krndije, okruženo šumom. Nalazi se na razmeđi glavnih planinarskih puteva koji vode preko Krndije i Papuka. Danas broji 53 stanovnika. Jedna od zanimljivosti ovog sela je to što poneki stanovnici još uvijek prakticiraju jutarnje umivanje u potoku Babina voda, koji protječe kroz mjesto. Do Gazija se dolazi cestom koja vodi od Valenovca, sela južno od Feričanaca.

Skip to content