Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Predstavljanje feričanačke vinske ceste

U sklopu manifestacije 4. Dani vina i turizma, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije organizirala je studijsko putovanje i prezentaciju turističkih resursa feričanačkog kraja. Tijekom prijepodneva predstavnici turističkih agencija i medijskih kuća posjetili su Zavičajni muzej Našice. Glavni cilj posjeta bio je feričanački kraj i novoproglašena vinska cesta “Frankovka”. U Feričancima su im domaćini bili načelnik Antun Glavaš i donačelnik Mirko Jurčević, vodostvo “FeraVina” i predstavnici feričanačke Udruge voćara i vinogradara, a goste su dočekali bogatom vinskom ponudom. Pokazali su im Feravino, atraktivan Stari podrum te vinsku cestu.

Feričanci kao sjedište feričanačkog vinogorja, posljednjih godina u razvoju kontinentalnog turizma napreduju krupnim korakom. Na blagim padinama Krndije vinarija Feravino ima 150 hektara mladih vinograda. Vinarija Feravino je posljednjih godina uložila značajna sredstva u podizanje novih površina pod vinogradima te najmoderniju tehnologiju proizvodnji vina, ali i obnove vinskih objekata, gdje se osobito ističe vinski podrum iz 1850. godine, gdje je sada kušaonica vina. Posebno je poznata po vinu frankovka, po kojoj su vinske ceste dobile ime, a ima i dokazana ljekovita svojstva kod bolesti srca. Vinarija godišnje proizvodi900.000 litara vina, a čak 35 % te količine uspijeva prodati u buteljama te izvozi u Rusiju, SAD, BiH i Švicarsku.

Općina Feričanci upravo je izradila elaborat o utemeljenju vinske ceste „Frankovka“ koja je postala 12. vinska cesta u županiji i biti će dodatni doprinos razvitka turizma potpapučkog mjesta.

Na Goveđoj glavi predstavili su se individualni vinari, a dobra kapljica upotpunjena je sirevima obitelji Pajtl. Organiziran je i kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili članovi HKD-a “Manuel” Feričanci, a predstavljena je i udruga “Slavonika”. Feričančani su tako pokazali bogatu kulturno-vinsko-gastronomsku turističku ponudu svoga kraja, a posjetitelji će sigurno dovesti i nove. Zanimljivim događajima nazočio je i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Skip to content